Hankkeet

Marjaniemi Hills

Marjaniemi alueena

Marjaniemi on Itä-Helsingissä Vartiokylän kaupunginosaan kuuluva vehreä, merellinen pientaloalue. Se sijaitsee Strömsinlahden ja Vartiokylänlahden rannalla, Itäkeskuksen eteläpuolella. Asukkaita tällä alueella on noin 2000. Marjaniemen historia ulottuu 1900-luvun alkuun, jolloin sinne perustettiin huvilayhdyskunta. Marjaniemeen ei aluksi ollut tietä ollenkaan vaan sinne kuljettiin vesiteitse. Marjaniemi olikin Helsingin keskustalaisten kesä- ja huvilapaikka jossa vietettiin vapaa-aikaa.

Marjaniemessä on useita aktiivisesti toimivia yhdistyksiä. Siellä toimii mm. kaksi pursiseuraa sekä yksi Suomen suurimmista melontaseuroista, tennisseura Marjapallo ja vuonna 1926 perustettu vapaapalokunta. Vuonna 1954 perustettu Marjaniemi-seura järjestää mm. kotiseutuiltoja, juhlia, retkiä ja Marjaniemi-päivän, joissa on tapahtumia niin lapsille kuin aikuisillekin. Marjaniemessä on myös 70-vuotias siirtolapuutarhayhdistys.
Marjaniemestä on hyvät kulkuyhteydet niin julkisilla kulkuneuvoilla kuin omalla autollakin. Itäkeskus palveluineen ja julkisen liikenteen jatkoyhteyksillä on lyhyen matkan päässä, lähistöllä on useita päiväkoteja sekä ala-asteen koulu nuoremmille koululaiselle.
Marjaniemi on aktiivinen asuinalue ja omaa hyvät ulkoilumahdollisuudet luonnon äärelle. Valittavanasi on merellisiä ulkoilureittejä, tenniskenttä, uimaranta, veneilyä ja lapsille alueella on kolme leikkipuistoa.

Asuinkannaltaan Marjaniemessä on edelleen selvästi nähtävillä sen historian mukainen huvilakaupunginosa, eli upeita puutarhapihoja, isoja omakotitaloja ja monikantaista rakentamista.

Oman historiansa Kunnallisneuvoksentie 2-4, Marjaniemi Hills kohteeseen tuo kyseisen tontin ja sen ympäristön I maailmansodanaikaiset juoksuhaudat ja tukikohdat. Tontin itä-/pohjoispuolella olevassa puistossa on vieläkin suojeltuja juoksuhautoja. Näillä haudoilla on ollut oma historiallinen merkityksensä Suomen puolustuksessa vuosien 1914-1918 aikana. Tässä sijaitsikin Helsingin XIII-puolustustukikohta, jossa oli mm. 9 konekiväriasemaa.

Tietoja

Esite

Rakennustapaseloste