skip to Main Content
Kuka On Tässä Rallissa Kuskin Paikalla?

Kuka on tässä rallissa kuskin paikalla?

(Julkaistu alunperin Kotikylä-lehdessä 3/2021)

Kuulemme päivittäin talousuutisista, kuinka asuntojen hinnat nousevat Helsingissä, eikä tonttejakaan ole tarjolla läheskään haluttua määrää. Itse seuraan tätä rallia aitiopaikalta ja välillä tuntuu kuin kaasu olisi hirttänyt kiinni samalla lailla, kun Massen PV:ssä yläasteen pihalla.

Alueiden eriarvoistuminen on valtavaa ja se ylläpitääkin kotikylämme kysyntää. Tänä päivänä juuri halutuilla alueilla ei ole tarjontaa ja tämä nostaa niiden harvojen kohteiden hintoja, jotka ovat myynnissä. Jotenkin tuntuu siltä, että hintapyynnöt ovat lähteneet edellä mainitusta syystä aina välillä sellaiselle laukalle, että heikkopäistä hirvittää. Toki on ymmärrettävää, että kokeillaan kun ei ole tarjontaa, mutta tämä aikaansaa sen, että hintapyynti ei olekaan tukevalla pohjalla vaan hinnoissa on ilmaa saman verran kuin it-kuplan Lamborghineissa. Lähdetään nokittamaan asenteella, että oma asunto on parempi kuin naapurin, niin pitäähän sen olla 20 % kalliimpikin. Tämän jälkeen tulee seuraava naapuri, joka taasen vertaa asuntoaan edelliseen ja parin kaupan jälkeen hinnoissa on jo melkoisesti ilmaa.

Parasta olisi, että hintakehitys olisi tasaista ja vastaisi jollain tavoin kysyntää. Tällä hetkellä ei voi kuin ihmetellä, että missä ne kaikki kylän myytävät asunnot ovat, kun tätä kirjoittaessa esimerkiksi 00950-postinumeroalueella oli myynnissä 4 omakotitaloa. Normaalisti niitä olisi parikymmentä.

Kuinka korkeaksi hinnat oikein voivat nousta?

Kysyntä ja tarjontahan aina kohdatessaan määrää päivän markkinahinnan. Niin kauan kuin lainojen korot ovat alhaiset ja Helsingistä tehdään metropolia, ihmisiä tulee tänne työn perässä, jolloin yhtälö on vakaalla pohjalla hyvillä ja kysytyillä alueilla. Toki on hyvä huomioida, että Helsingissä korona-ajan (4/2020–6/2021) muuttotappio natiiviasukkaissa oli 4200 henkilöä. Tämä ei kuitenkaan mielestäni vielä osoita mitään uutta ”Nurmijärvi-ilmiötä”, vaan enemmälti tuossa luvussa ovat ne asukkaat, jotka voivat tehdä etätöitä jostain muualtakin. Yksittäisiä markkinoita sotkevia aikoja on vähän väliä (edellinen Lehman Brothersin konkurssi), mutta tasainen, pieni nousu olisi se toivottavin tilanne.

Tällä hetkellä olemme varmaan tämän aikakautemme kuumimmalla harjalla. Nauttikaamme siitä vielä hetki, ja toivokaamme vähän enemmän koteja myyntiin meidänkin kylällemme, ettei ostajien tarvitse taistella harvoista myynnissä olevista kohteista.

 

Santtu Syväpuro
toimitusjohtaja, LKV, kaupanvahvistaja
0400 432 432

Back To Top