skip to Main Content
Kun Korona Vartiokylän Asuntokaupan Käänsi

Kun korona Vartiokylän asuntokaupan käänsi

(Julkaistu alunperin Kotikylä-lehdessä 4/2020)

Elämme tähänastisen elämäni erikoisinta aikaa. Olen tehnyt asuntokauppaa vuodesta 1996 alkaen. Käytännössä olemme olleet enemmän tai vähemmän nousujohteisessa markkinatilanteessa koko tämän ajan. Maassa, jossa on yleisesti hyvin stabiilit ja ennakoitavat markkinat. Maassa, jossa kaupungistuminen on ollut koko 2000-luvun trendi ja maassa, jossa väki vanhenee tasaisesti ja asuntoihin panostetaan vuosi vuodelta enemmän sekä rahallisesti ja esteettisesti.

Viimeisen parinkymmenen vuoden ajan trendi on ollut, että halutaan asua hyvillä alueilla, uudemmissa kodeissa. Kodeissa, jotka ovat helpompia, pienempiä ja teknisempiä, ja joissa palvelut ovat kävelyetäisyydellä. Edellä kuvatuista syistä johtuen nuoret hakeituivat Helsingin keskustaan trendikkäisiin ”ytimen” alueisiin. Vanhemmat taas myivät isot talot ja muuttivat pienempiin kerrostaloasuntoihin nauttimaan leppoisista eläkepäivistä – taas tähtäminen kantakaupunki. Oltiin valmiita tinkimään neliöistä, kunhan asuttiin spåran varrella ja saatiin uusi tai uudempi koti.

Tuossa olivat meidän tyypilliset asiakkaamme vielä tämän vuoden maaliskuulle asti. Lähdettiin siis Vartiokylästä isommasta asunnosta kaupunkiin pienempiin asuntoihin lähemmäksi keskustaa.

Sitten tuli korona ja pysäytti pariksi kuukaudeksi asuntokaupan kokonaan.

Nyt muuttotrendi on muuttunut päinvastaiseksi. Iso osa työikäisistä tulee vauhdilla keskustasta pientalovaltaisiin lähiöihin ja tässä aallossa Vartiokylän alueella on selvästi oma vahva asemansa annettavana. Päivän sana on etätyöpiste omassa kodissa. Vanhemmilla ihmisillä syy takaisinmuuttoon on lastenlapsille omat huoneet, kun ovat hoidossa isovanhemmilla. Se, mihin on 20 vuoden aikana totuttu kääntyikin kahdessa kuukaudessa täysin päälaelleen. Nyt haetaankin keskimääräisesti isompia asuntoja kuin ennen ja niissä pitää olla etätyöpisteita parille aikuiselle ja mahdollisesti vielä myös lapsille.

Kun tähän etätyöskentelyyn aletaan tottua, niin onko tästä pysyväksi trendiksi? Nyt ainakin viimeiset pari kuukautta ovat olleet todella poikkeuksellisia alueellamme. Ostavia asiakkaita on vinopino, mutta kohteita ei. Vartiokylässä on tällä hetkellä myynnissä parikymmentä kohdetta vähemmän kuin vastaavaan aikaan vuosi sitten. Hinnat ovat nousseet ja myytävien asuntojen koko on kasvanut. Myös kysyntää on edellä mainittujen asioiden takia entistä isommille kohteille. Muutos on todella valtava ja aikasykli todella pieni. Tiedän, että maailma on muuttunut koko ajan hektisemmäksi ja nopeammaksi, mutta meidän vakauden Suomessa! Muuttuuko asuntokauppa pysyvästi tähän suuntaan? Noh, se jäänee nähtäväksi.

Moikataan kun tavataan ja tehdään turvallista asuntokauppaa.

Santtu Syväpuro
toimitusjohtaja, LKV, kaupanvahvistaja
0400 432 432

 

 

Back To Top