skip to Main Content
Vanhat Talot Ja Rahoitusongelmat

Vanhat talot ja rahoitusongelmat

(Julkaistu alunperin Kotikylä-lehdessä 1/2021)

Vartiokylän vanhojen omakotitalojen vakuusongelmat rahoituslaitoksen silmin.

Aloitettuani asuntokaupan vuonna 1996, olimme juuri nousseet lamasta ja pankit alkoivat työntää taas muutaman hiljaisemman vuoden jälkeen rahaa ulos onnellisille asunnonostajille. Tätä jatkui tauotta yli kaksikymmentä vuotta; vain marginaaleista kisailtiin, eikä kuumimmilla myyntiajankohdilla juurikaan edes kysytty, minne rahaa menee. Ei ollut vielä isoja ja kalliita putkiremontteja, vain onnellisia asuntovelallisia ja kauppa kävi.

Päästyämme 2010-luvulle -60 luvun lähiöiden kalliit peruskorjaukset ja putkiremontit konkretisoituivat ja yhtiöitä alettiin erottelemaan jyviin ja akanoihin. Tämä tuli tapetille mielestäni aivan liian myöhään – yhtiön kunto on kaikki kaikessa As Oy -muotoisessa asumisessa. Omakotitaloissa sama asia tulee ilmi talotekniikassa ja teknisissä rakenteissa. Sisäpuolet saa pintaremontoimalla helposti siistiksi halvalla ja nopeasti, mutta kiinteistön teknistä kuntoa korjattaessa hinnat ovat aina korkeat.

Viimeisen kahden vuoden aikana tämä on mennyt pankkisektorilla ehkä vähän turhankin pitkälle, kun kyseessä ovat omakotitalot hyvältä alueelta. Meidän kotinurkillamme on vielä paljon -50-70 -luvun kohteita, joihin on vaikea saada rahoitusta. Olen törmännyt kohteisiin, jotka on myyty jopa kolmeen kertaan, mutta ostajat eivät ole saaneet rahoitusta pankistaan kyseiseen kohteeseen sen huonon teknisen kunnon takia. Mikäli kuntokartoitus näyttää vähänkin negatiiviselta alapohjan kapillaarikosteuden kanssa tai salaojapuutoksia mainitaan, niin rahaa ei välttämättä heru. Tämä eriarvoistaa kohteet todella isolla kädellä ja kahdella vastaavanlaisella omakotitalolla saman tien varrella voi olla jopa toistasataatuhatta euroa hintaeroa.

On hyvä, että tähän tärkeään seikkaan on kiinnitetty huomiota. Olisi kuitenkin muistettava, että myös niitä kohteita, joissa ongelmia on, voidaan remontoida asianosaavasti ja monesti helpostikin. Pankki ei vaan aina tuota ymmärrä, eikä siksi rahoita kohdetta. Tällaisesta kohteesta jääkin käteen sellainen ”mustapekka” -kortti, että siitä ei pääse eroon kuin hintaa laskemalla. Ostajan pitäisi pystyä ostamaan kohde ilman rahoituksen tarvetta, koska pankkia ei kiinnosta olla kaupassa mukana.

Mikä siis neuvoksi tällaisessa tilanteessa? Ota yhteyttä rakentamiseen erikoistuneeseen välittäjään, joka auttaa kuntokartoituksen sekä korjaussuunnitelman laatimisen kanssa, jotta koti saadaan taas terveeksi ja pankillekin kelpaavaksi kohteeksi. Näihin kohteisiin remontti on lähes pakollinen, jotta talosta saadaan oikea markkinahinta.

Hyvä lopputulos ilman käräjöintiä.

Kun tehdään kauppaa asunnosta, jonka kunnossa on huomautettavaa ja joka ei välttämättä ole teknisesti nykyaikainen, niin kauppakirjan teko ja vastuunrajoituslausekkeet ovat tärkeimmät huomioitavat seikat. Kukaan ei tahdo käydä vuosia kestävää oikeustaistoa siitä, ettei faktoja ole laitettu juridisesti oikein kauppakirjaan.

Ollaan kuulolla ja tavataan kylillä tai vaikka meidän toimistolla.

Välittävin terveisin,

Santtu Syväpuro
toimitusjohtaja, LKV, kaupanvahvistaja
0400 432 432

Back To Top